Dirigente


Nadia Loenders (Turnhout, 1967) studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziek conservatorium te Antwerpen.


Daar behaalde zij diverse eerste prijzen en getuigschriften, waaronder zang (in de klas van Lucienne Van Deyck), geschreven harmonie, muziekanalyse en vormleer e.a..
Zij vervolmaakte zich aan de Musikhochschule van Düsseldorf (D) bij Dhr. A. Klora en behaalde er het diploma ‘Die Künstlerische Abschlussprüfung im Hauptfach Gesang’.


Zij volgde diverse zangcursussen o.a. bij R. Hansmann aan het Wiener Musikseminar te Wenen en bij Ute Trekel-Burkhardt te Berlijn.


Haar licentie koordirectie behaalde zij met grote onderscheiding aan het Conservatorium te Maastricht bij Ludo Claesen.


In 2002 behaalde zij aan het Lemmensinstituut te Leuven het diploma ‘Meester in de muziek’, optie muziekschriftuur, specialisatie koordirectie.

 


En verder...


Naast haar carrière als soliste profileert zij zich de laatste jaren ook steeds meer als dirigent. Zij wordt regelmatig gevraagd als stempedagoge bij verschillende koren.


Zij is dirigente van verschillende vocale ensembles en koren, waaronder het koor  ‘Synoidos’ te Sittard, ‘Het Veldhovens Mannenkoor’, Mannenkoor Lambardi uit Helmond, ‘Fe-m@il’ te Lummen (B) en ‘Sirena’ te Eindhoven.


Nadia streeft ernaar koormuziek op een hoog muzikaal niveau uit te voeren, met de nodige aandacht voor het stemgebruik en de interpretatie van de specifieke stijlperiodes. Het uitvoeren van een nieuwe compositie is een uitdaging die zij graag aangaat.


Daarnaast tracht zij ook koormuziek uit te voeren in een meer eigentijds kader. Zo realiseerde zij in mei 2004 het project ‘Adiemus - Songs of Sanctuary’ (Karl Jenkins), een openluchtevenement voor de opening van het Europese Muziekfestival voor de jeugd te Neerpelt (B). Dit was een totaalspektakel van koorzang (120 zangers), percussie, dans, vuurwerk en videokunst, dat werd gerealiseerd in samenwerking met het 'Huis voor Kunsten op Straat'.


meer informatie: www.nadialoenders.be

Sirena

Vrouwen Vocaal Ensemble - Eindhoven